De recepten van de maaltijden tijdens de examens - Hondentraining Noord-Holland

Ga naar de inhoud

De recepten van de maaltijden tijdens de examens

Recepten
Recept Basiscursus Examen 25 mei 2016
Kip Paella van de B.B.Q.  (6 personen)
Ingrediënten

  • 600 gram kippekluifjes (kleine drumsticks)
    500 gram kippedijfilet in blokjes van 2x2 cm
    1 chorizoworst (Stegeman)
    400 gram Paellarijst
    1 liter kippenbouillon
    2 dl droge wite wijn
    300 gram diepvries doperwten
    1 rode, 1 groene, 1 gele paprika in repen gesneden.
    2 grote uien
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • Plukje saffraan
  • 2 tl gerooke paprikapoeder
  • Zwarte olijven
  • 2 citroenen
  • Peterselie
  • Olijfolie
  • Kogel B.B.Q. met deksel
  • Paellapan
  • Rookhout (nat)

Recept
Steek de houtskool voor de B.B.Q, aan met een paar aanmaakblokjes. Niet te veel houtskool, anders wordt de hitte te hoog en brand je paella aan. Zorg dat de houtskool alleen in het midden van de B.B.Q. komt te leggen. Weber heeft daar handige verdeelbakjes voor. Snij ondertussen de chorizoworst in plakken van 1 cm en snij deze weer in vier kwarten.  Kruid de kippekluifjes met 1 tl gerookte paprikapoeder, peper en zout en houdt deze apart. Doe het zelfde met de kippedijfilet. Als de houtskool brand, plaats je deze in het midden van de B.B.Q.. Plaats het rooster op de B.B.Q. en zet de paellapan boven het vuur. Verhit 1 dl olijfolie in de paellapan en bak zachtjes de chorizo krokant. Haal deze weer uit de pan en zet apart. In de pan blijft een mooie geurige olie over. Bak hierin de kippekluifjes bruin. Haal deze ook uit de pan en zet apart. In het overgebleven vet bakt u de kippedijfilet mooi bruin. Voeg dan uien toe bak deze zachtjes glazig. Voeg de paprikareepjes toe en bak even kort mee. Voeg op het laatste moment even de fijngehakte knoflook toe. Voeg nu de rijst toe en laat deze heel kort mee bakken tot ze glazig wordt en volledig bedekt is met de geurige olie. Week de saffraan in de witte wijn en voeg deze toe. Roer even door en voeg dan de kokende bouillon toe. Roer een paar keer om en voeg de kip en de chorizoworst weer in de pan. Ook de olijven mogen nu in de pan. Strooi de doperwten over de rijst. Strooi nu het natte rookhout over de kolen en sluit de deksel van de B.B.Q. het duurt ongeveer 20 a 25 minuten voordat de rijst gaar is. Roer absoluut niet meer in de pan. Als het vuur niet te heet is zal er een mooi korste aan de onderkant van de paella ontstaan. Deze is super lekker. Serveer de paella op een bord met wat peterselie en partjes citroen. Heerlijk met een goed glas witte Rioja of Rosé.

Eetsmakelijk!
Recept Combi-Spel Race 22 april 2016
B.B.Q. Kip Op Blik  (2 personen)
Ingrediënten

  • 1 biologische kip
    sap van 1 citroen
    12 blaadjes salie
    1 eetlepel chilivlokken (of meer naar smaak)
    100 ml droge sherry
    zout
    versgemalen zwarte peper
    5 tenen knoflook (uitgeperst)
    100 ml olijfoliifolie
  • 1 smal blikje frisdrank
  • Rode wijn
  • Diverse verse kruiden (tijm, laurier, oregano, rozemarijn, knoflook)
  • Afsluitbare B.B.Q.
  • Houtskool/Briquetten

Recept
Pers de citroen uit en vermeng het sap goed met de sherry en olijfolie. Knijp er de knoflook boven uit. Knip de blaadjes salie ragfijn en vermeng dit samen met de chilivlokken door de marinade. Voeg naar smaak zou en peper toe.
Snij wat diepe inkervingen in de dijen en borst van de kip. Giet de marinade over de kip en masseer het goed rondom in. Doe de kip in een schone plasticzak en bindt deze dicht. laat kip ongeveer 4 a 6 uur marinaren. Schusdt daarbij de zak regelmatig goed om, zodat alles goed vermengt wordt.
Als de kip goed gemarineerd is, wordt het tijd om het blikje te prepareren. Giet de inhoud van het blikje er uit. Drink dit desnoods op. Spoel de binnenkant van het blikje goed om en vul dit voor driekwart met de droge rode wijn. Voeg naar smaak de verse kruiden in het blikje.
Steek ondertussen de B.B.Q. aan met. We gaan de kip straks indirect grillen, dus de kooltjes moeten niet direct onder de kip, maar aan de zijkanten gelegd worden. Weber heeft daar handige korfjes voor. Als de kooltjes goed branden , kun je ze naar de zijkant verplaatsen. Plaats onder in de B.B.Q. een aluminium bakje om het vet wat van de kip afdruipt op te vangen. (Blijft je B.B.Q. beter schoon). Leg het rooster nu in de B.B.Q.
Hou de kip rechtop met z'n kont naar beneden en duw het blikje rechtop naar binnen. Zet de kip met blikje recht op het rooster van de B.B.Q. en sluit de deksel. Stel de ventilatie openingen van de B.B.Q. zo af dat het vuuur niet heter wordt dan zo'n 150 graden . Laat de kip nu anderhalf uur grillen. Hij krijgt aan de buitenkant een mooie bruine korst en wordt aan de binnenkant boterzacht door de stomende rode wijn met kruiden.
Haal na anderhalf uur de kip van de B.B.Q. en verwijder voorzicht het blikje uit de kip. pas op! want dat kan erg heet zijn. Laat de kip vijf minuten rusten en snij hem dan in twee gelijke delen.
Heerlijk met vers gebakken stokbrood, een simpele salade en een goed glas Chianti.

Eetsmakelijk!
B.B.Q. recept Hondentraining Noord-Holland
Recept Basiscursus examen 16 april 2016
Kroätische Pilav (4 personen)
Ingrediënten

  • 400 gr. varkensvlees in blokjes
    100 gr. gerookte spekblokjes
    2 grote uien
    1 rode paprika
    1 gele paprika
    1 bakje champignons
    2 grote blokken runderbouillon (maak hiervan met kokend water 2 liter bouillon)
    2 eetlepels olijfolie
    1 eetlepel paprikapoeder
    peper en zout naar smaak
    1 theelepel knoflookpasta
    1 pakje Tomato Frito (Heinz)
    crème fraiche
    100 gr. geraspte kaas
    300 gr. risotto rijst

Recept
Bak het varkensvlees in de olijfolie in een diepe hapjespan goudbruin, voeg daarna de spekblokjes toe en bak deze ook lekker aan. Voeg dan de gesnipperde uien, de fijngesneden paprika’s toe en bak even goed door. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook even goed aan. Voeg de knoflook, het paprikapoeder en de peper/zout toe en roer kort om. Voeg de rijst toe aan de pan en schep goed door. Giet daarna ongeveer de helft van de bouillon in de pan en roer goed door. Voeg nu de Tomato Frito saus toe en roer goed door totdat het opgelost is in de bouillon. Laat alles even aan de kook komen, zet dan de temperatuur weer dan lager en laat dit zachtjes pruttelen. Blijf regelmatig roeren. zodat de rijst niet aanbakt. Indien nodig extra bouillon toevoegen, net zolang tot de rijst gaar is. Zorg dat het gerecht niet te nat wordt, dus wees voorzichtig met bouillon toevoegen!
Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur. Schep nu de crem fraiche door het vlees/rijstmengsel en voeg ook de geraspte kaas toe. Goed doorroeren. Eventueel nog even op de warme kookpit terugzetten, totdat de kaas goed gesmolten is.
Eetsmakelijk!
Recept G.H.H. examen 14 maart 2016
Spaanse Vissoep (4 personen)
Ingrediënten
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 250 gram zalmfilet
  • 250 gram gamba's
  • 500 gram mosselen in schelp
  • 300 gram chorizo is stukjes
  • 1 rode peper (in halve ringetjes gesneden)
  • 1 rode paprika (in repen)
  • 1 groene paprika (in repen)
  • 1 grote ui (in halve ringen)
  • 2 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • plukje saffraan
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 liter visbouillon
  • olijfolie
  • vers gemalen peper

Recept
Verhit de olijfolie in grote pan met dikke bodem. Bak de stukjes chirizo licht krokant en haal ze uit de pan.
Doe de uien in de pan en bak deze glazig. Voeg daarna de knoflook nog even één minuut mee.
Doe de paprika en rode peper bij het knoflook/uienmengsel en bak zachtjes voor vijf minuten.
Voeg langzaam de wijn toe en warm deze in de pan op. Neem een klein beetje van het vocht uit de pan en wel hier de saffraan in. Voeg deze weer toe aan de pan en roer zachtjes door. Voeg nu de warme visbouillon en de chorizo toe en laat zachtjes 20 minuten met gesloten deksel  pruttelen.
Voeg de kabeljauw, zalm en olijven toe en laat 5 minuten zachtjes gaar worden. Voeg nu de gamba's en de mosselen toe en laat zachtjes koken tot alle schelpen open zijn. Gooi gesloten exemplaren weg. Voeg naar smaak wat vers gemalen witte peper toe.
Heerlijk met een frisse witte Rioja en vers gebakken wit brood.
Eetsmakelijk!
Recept Basiscursus examen 12 maart 2016
Kip met pruimen (4 personen)
Ingrediënten
  • 2  maïskolven                                                             
  • 400 g kippendijen zonder bot                                                             
  • 1 cm gember                                                             
  • 1 tl gemalen komijn                                                             
  • 1 tl  cayennepeper                                                             
  • 1  ui                                                             
  • olijfolie om in te bakken                                                             
  • 250 ml kippenbouillon                                                             
  • 1 kaneelstokje                                                             
  • 125 g mager gerookt spek                                                             
  • 250 g gedroogde pruimen zonder pit                                                             
  • 400 g bruine bonen uit blik                                                             
  • 1 el maïzena                                                             
  • 1 el honing
Recept
  • Verwijder de schutbladeren en draden van de maïskolven en snijd de maïskolven in stukken.
  • Snijd de kippendijen in gelijke stukken.
  • Schil en rasp de gember fijn.
  • Meng de kip met gember, komijn en cayennepeper.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de kip rondom bruin. Voeg de ui, toe en bak 3 minuten mee. Schenk de     kippenbouillon erbij, voeg de maïs en een kaneelstokje toe en laat het geheel met een deksel op de pan circa 8 minuten   koken.
  • Bak de spekjes circa 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Snijd de pruimen in stukjes en voeg de pruimen toe aan de pan. Breng op smaak met een beetje zout.
  • Giet de bonen af en spoel af met water. Voeg de bonen toe en warm met een deksel op de pan goed door.
  • Roer de maïzena aan met een scheutje water en meng al roerend door de kip met maïs en voeg de honing toe.
  • Meng de spekjes erdoor en warm op laag vuur even door.
  • Lekkers en simpel gerecht
    Terug naar de inhoud